Contact

Wekelijkse inzameling pmd-afval in gemeente Renkum vanaf september 2017

Wekelijkse inzameling pmd-afval in gemeente Renkum vanaf september 2017

Vanaf september 2017 haalt ACV de oranje pmd-zakken voortaan iedere donderdag op in gemeente Renkum. De eerste keer is donderdag 7 september. Het aanbod van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (pmd) is sinds de start van de inzameling in 2015 meer dan verdubbeld. De oorzaak hiervan is dat sinds dit jaar veel meer inwoners het pmd van het restafval scheiden nu zij 'betalen per keer' voor hun restafval. De huidige 2-wekelijkse inzamelfrequentie zorgt voor problemen bij vooral bewoners van appartementen en woningen met weinig ruimte. Zij ondervinden problemen met het opslaan van volle zakken pmd. Daardoor staan er buiten de ophaaldagen regelmatig pmd-zakken aan de weg. Dit zorgt voor een rommelig straatbeeld en klachten. Met de wekelijkse inzameling van pmd per september 2017 is deze overlast naar verwachting verleden tijd.

 

Doorzichtige pmd-zakken

We verzoeken u om alléén de oranje pmd-zakken te gebruiken, omdat het pmd-sorteerbedrijf de inhoud van pmd-zakken van buitenaf wil controleren. ACV laat verkeerd aangeboden pmd-afval liggen. Dit afval wordt gemeld bij en onderzocht door de gemeente. Voorkom een boete; bied de pmd-zakken aan op de juiste inzameldag, in een doorzichtige zak en met de juiste inhoud.
 

Top 5 pmd-twijfel

Over het algemeen geldt dat alleen verpakkingsmateriaal is toegestaan, en geen harde plastic producten.  De verpakkingsindustrie betaalt de kosten van het inzamelen en recyclen van verpakkingen.

Plastic emmer:
Harde plastic producten en gebruiksvoorwerpen, zoals emmers, afwasteiltjes, zwembandjes e.d. vallen niet onder verpakkingsmateriaal, en mogen niet bij het pmd-afval. Dit geldt ook voor metalen voorwerpen, zoals een koekenpan. Al dit soort afval hoort bij het restafval, de kringloop of u brengt het naar het afvalbrengstation.

Chipszakken:
Het aluminiumlaagje kan niet gescheiden worden van het plastic, waardoor het plastic niet te recyclen is. Chipszakken moeten dus bij het restafval.

Drinkpakken met een aluminiumlaagje:
Deze mogen wel bij het pmd-afval omdat hierbij karton en aluminium niet zijn samengesmolten en het recyclebedrijf deze twee laagjes wel kan scheiden.

Piepschuim:
Dit materiaal hoort bij het restafval. Grote hoeveelheden levert u in bij het afvalbrengstation.

Aluminium schaaltje voor vlees
Dit mag bij het pmd-afval, omdat de verpakking uit 1 soort materiaal bestaat wat gerecycled kan worden.

Meer pmd- afvaltwijfel?

Check bij twijfel het AfvalABC op www.mijnafvalwijzer.nl of gebruik hiervoor de app 'Afvalwijzer' (het 'AfvalABC' vindt u in het menu).

 

Ga terug naar het overzicht